Op 1 oktober was het zover. Mirjam en ik zijn samen met de auto naar Portsoy gereden om even ons vat te vullen. Het was allereerst een prachtige tocht dwars door Schotland, met halverwege een oversteek, in de dichte mist, door een waar skigebied. Schotland heeft er vijf, voor het geval je weer eens iets anders wilt.
We zijn ontvangen en begeleid door Graham Eunson, distillery manager, en Stuart Nickerson, managing director. Graham heeft veel uitgelegd over wat voor soort vat we hebben, en heeft ons door de distillery geleid.
Onze port pipe is de eerste port pipe die bij Glenglassaugh gevuld is; het vat is dus volledig uniek op dit moment. Ze zijn zelf ook heel benieuwd wat het gaat worden, want zij kunnen ook alleen maar raden.
Na een hoop tekst en uitleg was het tijd om te gaan vullen; het is net het tanken van een auto, alleen ruikt het veel lekkerder en ik heb geen tank van 600 liter. Binnen een minuut of 6,7 was het allemaal gebeurd.
Een klein overmoedig momentje halverwege leidde tot een knoeiboel en Stuart rook de rest van de dag naar spirit. Gelukkig was het inderdaad geen benzine.
Daarna een klein sampletje eruit gehaald, met een paar flinke meppen de bung erin, en ons vat is onderweg.
Dat sampletje was overigens heel interessant; onze spirit is op dit moment namelijk roze, want de port heeft er meteen al een heel klein beetje kleur aan gegeven. Dat blijft niet zo: uiteindelijk zal de port er een donkerrode kleur aan geven, maar dat duurt nog een paar jaartjes.
Misschien leuk om te zien: ik heb een aantal filmpjes van het vullen op Youtube gezet. Als je daar zoekt op caskplan, kun je kijken hoe het ging. Er staat onder andere een filmpje, gemaakt vanaf het dak van de distillery; daar zijn we met Graham op geklommen om de omgeving te bekijken. Het waaide er flink; maar gelukkig was het volgens hen wel het enige betrouwbare dak van het hele complex…...
Kortom: het was een mooi bezoek, het vat is gevuld en dichtgemaakt en ze zijn er nu een plekje voor aan het zoeken in een warehouse. Dat is nog niet zo makkelijk, want hij is een stukje groter dan de rest.
Slainte
Frans